Så skapar du ett avslappande sovrum – 5 tips från Hem & Skola

Sovrummet ska vara en plats för avkoppling och vila. Samtidigt är det den plats som de flesta ungdomar spenderar mest tid i vilket ställer krav på att det även ska finnas utrymme för roliga saker och plugg. Denna kombination kan vara lite klurig att få ihop samtidigt som sovrummet ska ha en avslappande atmosfär. Tricket gäller att tänka igenom rummet i detalj och försöka hålla ordning och reda.

1. Bra och avslappnande belysning

Belysningen kan verkligen påverka intrycket av ett rum och med rätt belysning kan intrycket förändras helt. Om du använder ditt sovrum till många olika saker är det en bra idé att ha olika sorters lampor och belysning för varierande syften. En dämpad belysning är lämplig för att ge sovrummet ett mysigt och avkopplat intryck och kan göra det enklare att komma ner i varv på kvällarna.

2. Organisera

Det kanske inte låter speciellt roligt men att ha ordning och reda i sovrummet kommer hjälpa att göra rummet avslappnande. Försök dela in rummet i olika delar och ha bestämda platser för alla saker. Ett organiserat sovrum gör det enklare för hjärnan att slappna av.

3. Dela in rummet i “zooner”

Om sovrummet används för flera syften än bara sömn är det en god idé att dela in det i olika zooner för att skapa en avslappande atmosfär. Använd bara sängen till att sova – det kommer göra det lättare att slappna av när du går och lägger dig på kvällen.

4. Växter och inredning

Låt din personlighet lysa igenom i ditt sovrum och inred gärna med växter och belysning för att göra tillvaron lite trevligare. Skapa en miljö som du känner dig trygg och bekväm i. Det är trots allt ditt sovrum och din trygga zoon. Tänk bara på att inte göra det alltför plottrigt, det kan upplevas störande.

5. Bra luft- och ljusflöde

Sovrum blir lätt varma och unkna om dörren alltid är stängd. Släpp in ljus och luft genom att öppna fönstret en stund varje dag. Det kommer garanterat göra rummet trevligare och fräschare samtidigt som frisk, sval luft gör det enklare att slappna av och sova. Dra upp persiennerna på morgonen, bädda sängen och starta dagen. Inför en kvällsrutin för att komma ner i varv på kvällen genom att tända några ljus, sätta igång avslappande musik eller vad du än vill göra för att komma ner i varv. Rutiner kan verkligen hjälpa att göra rummet mer avslappnande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *