Checklista inför flytten

Om du har hittat din nya drömbostad kan det gå fort fram. Med en konkret plan sparar du både tid och pengar när du ska frakta dina saker, samtidigt som du säkerställer att inget glöms bort under den mest hektiska tiden. I denna guide går vi igenom allt från början till slut så att hela processen sker så smidigt som möjligt.

1.     Företag som behöver kontaktas

Det första du behöver göra är att informera Skatteverket om en ny folkbokföringsadress. Efter detta kan du även anmäla en adressändring för att få posten eftersänd. Glöm inte heller att flytta ditt elavtal till ditt nya boende genom att informera din elleverantör, samt att du även kan behöva anmäla det hela till bredbandsleverantören om du använder fiber.

Glöm inte heller att kontakta ditt försäkringsbolag då din premie kan ändras beroende på bostadsort och ytans storlek. Ett tips är att spana in Bästa hemförsäkringen för att jämföra bolagen och pressa ned priset ytterligare, du kan nämligen alltid byta hemförsäkring vid flytt.

2.     Välj om du ska anlita en flyttfirma eller inte

Många flyttar på egen hand eller med hjälp av vänner för att spara pengar. Om du har många tunga möbler kan det däremot vara smidigare med en flyttfirma, särskilt om du har kort tid på dig att genomföra flytten. Se bara till att du gör din research då det finns många oseriösa aktörer där ute.

Det viktigaste är att du bokar släpvagn eller flyttbil om du får hjälp av andra, samt att du ser till att tillräckligt många dyker upp för att bära.

3.     Packa smart

En packningsplan kan underlätta rejält när det väl är dags att plocka ned dina saker i lådor. Använd till exempel numrerade flyttkartonger med märkning, främst då det hjälper dig hitta när du väl börjar packa upp.

Stapla även det tyngsta längst ned i flyttlasset så att allt ömtåligt klarar resan. Försök också att balansera vikten per låda så att det inte blir för tungt att bära. Värdesaker kan du dessutom ha med i en mindre bil så att du säkerställer att de inte blir skadade.

4.     Planera flyttdagen

Sist men inte minst är det viktigt att du bestämmer vilken ordning allt ska flyttas. Se även till att du planerar en lunch till dina vänner som hjälper dig, framförallt då det kan vara krävande med tunga lyft.

Ett ytterligare förslag är att be om ledigt från jobbet om det sker under en vardag. För att hålla humöret uppe kan det även vara en god idé att bjuda på lite kaffe och fika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *